Kerkproeverij 2019
De uitnodiging gaat uit...

Kerkproeverij is een landelijk initiatief om mensen uit te nodigen mee te gaan naar een kerkdienst. Op zondag 29 september 2019 is de landelijke Kerkproeverij. Ook wij mogen als Hervormde Gemeente Linschoten gasten uitnodigen, die op deze dag in het bijzonder welkom zijn in onze kerk.

Vorig jaar hebben we ons hier al in mogenoefenen, en we vinden het belangrijk dat we mensen blijven uitnodigen om naar de kerk te komen. Daarom doen we ook dit jaar weer mee. Iemand uitnodigen. Ik? Ja, maar ....
Het blijkt niet eenvoudig te zijn om iemand uit te nodigen. Als je er tegenop ziet, één troost, je bent niet de enige in deze. Vaak weten we meerdere redenen te bedenken waarom we hier liever vanaf zien. Een paar redenen zal ik noemen, ik praat hier even over een ‘vriend’, maar kan natuurlijk ook een buurman of familielid zijn;

- Mijn vriend heeft er niets aan.
o Als je deze gedachte hebt, bedenk dan dat God grote dingen kan doen. Als
voorbeeld; wie had gedacht dat Saulus ooit Jezus Christus zou vinden? Dus: Ga in geloof!

- Vorige keer zei mijn vriend ‘nee’, dan wil hij vast deze keer ook niet mee gaan.
o Als je deze gedachte hebt, bedenk dan dat deze ‘nee’ van de vorige keer natuurlijk onvoldoende reden is om dezelfde persoon niet nogmaals uit te nodigen. We willen natuurlijk graag ‘ja’ horen. Maar weet u? Het is niet belangrijk dat iemand ‘ja’ zegt. Het is belangrijk dat u iemand uitnodigt, de rest kunnen we aan God overlaten. Dus: Ga in Zijn kracht!

- Ik weet niet wie ik uit moet nodigen.
o Als je deze gedachte hebt, bedenk dan dat je toch echt mensen kent die weinig of niet naar de kerk gaan. Kijk nog eens in jouw adreslijst in jouw telefoon, scroll nog eens over jouw vriendenlijst op Facebook. En de allerbeste tip: Bid en vraag God of Hij jou een naam in gedachte mag geven. Dus: Ga in gebed!

- Misschien vragen ze wel iets over mijn geloof, en dan weet ik niet wat ik moet zeggen, ik weet immers niet alle antwoorden.
o Als je deze gedachte hebt, bedenk dan dat je een opdracht hebt gekregen, Jezus vraagt aan jou om over Hem te vertellen. Denk jij dat de discipelen alles wisten? We hoeven niet alles te weten. Soms kunnen we samen met elkaar op zoek naar antwoorden. Soms mogen we vertrouwen op de Geest, dat hij ons zal helpen in gesprekken. Dus: Ga in de Geest!

Enkele tips:
  1. Begin met gebed. Vraag God wie je uit mag nodigen.
  2. Nodig mensen uit met wie je een goede relatie hebt. Denk aan vrienden, familie, buren, of kennissen die niet (meer) naar de kerk gaan.
  3. Houd de uitnodiging luchtig, vrijblijvend: “Zou het je wat lijken om een keer mee te gaan naar mijn kerk? Ik zou het in ieder geval leuk vinden. Deze zondag is speciaal voor gasten.”
  4. Nodig mensen persoonlijk uit, niet via een briefje door de brievenbus. Deze uitnodigingskaart ‘Welkom in de kerk?’ kan hierbij helpen. Op deze kaart is nog ruimte voor een persoonlijke boodschap. Maak hier dan ook gebruik van.
  5. Vertel erbij dat er niets van hen verwacht wordt, en dat ze kunnen gaan ‘zoals ze zijn’.
  6. Wist je dat mensen meestal vereerd zijn als je ze uitnodigt, zelfs als ze er eigenlijk niet voor open staan? Iets waar jij iedere zondag je tijd aan besteed, dat is wel heel bijzonder, mensen waarderen het dat je dit met hen wilt delen (ook al laten ze dat niet altijd merken).
  7. ‘Succes’ is niet als mensen ‘ja’ zeggen. ‘Nee’ is ook een antwoord. Succes is als je iemand uitnodigt en het ‘ja’ of ‘nee’ aan God overlaat.
  8. Deel met je partner of met een vriend/vriendin wie je wilt uitnodigen en hoe je dit gaat doen.
  9. Bid voor elkaar.
terug